Няма еднозначно тълкуване по въпроса, дали трябва да се спре процедурата

...
Няма еднозначно тълкуване по въпроса, дали трябва да се спре процедурата
Коментари Харесай

ВСС може и да не спре избора на главен прокурор - заради надделяващ обществен интерес

" Няма еднопосочно пояснение по въпроса, дали би трябвало да се спре процедурата за избор на нов основен прокурор, защото има наредба, която споделя, че може да не се спре, когато има надделяващ публичен интерес.

Това е опция в едната и в другата посока. На този стадий не може да се каже изрично коя е точната и вярната позиция. "

Така представляващият Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магадлинчев разяснява за Българска телеграфна агенция въпроса - дали делото в Конституционния съд, обвързвано с последните промени в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, както и възможните промени в Конституцията постановат прекъсване на процедурата.

Както Клуб Z писа, след мълниеносното слагане на Борислав Сарафов в стола на Иван Гешев, Пленумът одобри и концепция на Прокурорската гилдия и започва и процедурата за избор на нов основен прокурор.

Това стана на фона на апели, че съветът не се употребява с доверие и даже, че е делегитимиран, най-малкото тъй като мандатът му е изминал на 3 октомври м.г.

После и правосъдният министър Атанас Славов нападна процедурата пред Върховен административен съд, а през днешния ден и политически партии от Народното събрание (с все Движение за права и свободи и Делян Пеевски) приканиха кадровиците да спрат избора.

Във връзка с проекта на декларация, импортирана в Народното събрание от народни представители, с апел да се спре процедурата по желание на нов основен прокурор, Магдалинчев означи, че решението дали да се спре процедурата е на Висшия правосъден съвет. Той напомни, че министърът на правораздаването Атанас Славов е направил поръчка да внесе предложение във Висш съдебен съвет в посока прекъсване на процедурата.

„ Имам настройка да се произнесем по това искане “, сподели представляващият съвета.

Иначе съгласно признатата в блиц-режим хронограма, съветът стартира да събира кандидатури за основен прокурор още идващия четвъртък - 6 юли.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР